Yläkertaan tulee noin 13-14 neliön kokoinen pieni editti. Tila on akustisesti ihan ok. Ei unelmatila, mutta viheltely- ja läpsyttely testin perusteella melko vaivaton akustoida suhteellisen hyväksi – pikkurahalla! Mitään ziljoonan egen akustointiremppaa ei lähdetä tekemään.

Edittiin tulee Eran vanhat mäkkiroinat ja Genelecin pikkuiset 8030 lähikenttämonitorit pienellä Genelecin subbarilla. Lisäksi seinille tehdään paikat arviolta 5-6 kitaralle. Tilaan tulee myös Ensoniq TS-12 retrokiippari.

Tilan muoto on kaukana optimaalisesta kultaisen leikkauksen tilasta, mutta ei myöskään ihan kuutio. Noin 3,35 m leveyttä ja 4,5 m pituutta sekä noin 3 m korkeutta. Katto on kauttaalta peitetty akustolevyllä, näyttää 15 mm tavaralta. Takaseinä on kevytseinä, joka pitänee eristää yäosastaan – tai sitten ei.. Etuseinä on kauttaaltaan alaosaa lukuunottamatta ikkunaa. Pientä epäbalanssia tulee aiheuttamaan erilaiset seinämateriaalit. Kolme seinää on materiaaliltaan kipsilevyä koolingissaan kun vasen seinä paljasta talon tiiliseinää. Tästä varmasti selvitään laittamalla akustolevyä kaiuttimien kohdalle seiniin. Lattialle olisi tarjolla kohtuullisen hyvälaatuista mustaa messumattoa talon puolesta.

Demppiä tehdään arkisin keinoin. Laitetaan pari kirjahyllyä takakulmiin taltuttelemaan alamiddlejä. Etukulmiin sattaa riittää 10 senttiä paksu ja 120cm korkeat kulmatrapit (niputan kolme 3cm paksua akustoelementtiä yhteen. Samoja levyjä sijoitellaan sinne tänne seinille jotta saadaan tila sopivaksi myös spiikki, voiceover ja laulu- sekä akkariäänityksille. Sopivasti kuivaa, mutta nuo säädöt tehdään sitten kun pääsee oikeasti kuuntelemaan ja ehkä vähän mittailemaankin mittamikillä valmistuvaa tilaa.

”Eteistilaan tehdään esiintyjille ja tähdille rauhallinen meikkipiste peileineen ja valoineen. Jahka sopivasti löytyy niin sijoitetaan siihen pari lukollista kaappia myös vaatteita varten.

Oheinen pohjapiirros (klikkaa vähän isommaksi) perustuu Cardas.comin (yyberhifistelijöitä) sivuilla julkaisemiin perusteisiin kuinka tilaan kuin tilaan kannattaa kaiuttimet sijoittaa, jotta vältytään mahdollisimman hyvin turhilta korostuksilta, heijauksilta ja muilta huoneen aiheuttamilta vääristymiltä miksaajan kuulemaan ääneen.

Jos haluat vaikkapa kotiisi paremmat soundit niin katso Cardas Audion sivuilta lisää: ”Setting Up Speakers In A Rectangular Room by George Cardas