Useimpia tuntemiani ammatti- ja amatöörimusiikintekijöitä yhdistää sisäinen polte musiikkia kohtaan ja tekemisen ilo joka pakottaa kaverit musiikkia tekemään. Näin vaikka musiikintekeminen on usein kovin yksinäistä puuhaa joka saa joskus tekijänsä otsanahan kiristymään. Peilikuvaltaan kun on hankala saada palautetta. Ja palautteen saaminen kaikissa vaiheissa on tärkeää… Ajattelin kirjoittaa pienen juttusarjan muille asiasta kiinnostuneille lähinnä säveltäjän näkökulmasta – nuoret remiksaajat todennäköisesti tietävät nämä jutut minua paljon paremmin 🙂

indaba

Onneksi on internet..

Verkkoon syntyi jos vuosia sitten lukuisia erilaisia foorumeita musantekijöille joista osa on jäänyt jo internetin valtatielle, mutta muutama porskuttaa vahvasti. Ainakin allekirjoittajan mielestä. Indabamusic.com on iso amerikkalainen foorumi jossa levy-yhtiöt, brändit ja bändit julkaisevat kisoja miksaamista ja remiksaamista harrastaville. Joitakin remiksaajia on kisojen onnistumisten noussut ammattihommiin – isoillekin foorumeille. Minulle Indabassa parasta on sessiot joita voin luoda sinne mielin määrin yhdessä muiden indabalaisten kanssa. Sessiossa me sitten lähetellään toisillemme faileja ja teemme musaa, joukossa on soittotaitoisia tekstinkirjoittajia ja muusikoita ja tottakai taso vaihtelee.. Mutta ideoita tulee roppakaupalla ja se auttaa yksinäistä säveltäjää todella paljon. Indabassa on mahdollisuus keskustella, äänestellä ja puuhailla musiikin parissa kaikissa genreissä kellon ympäri, joten voit huoletta sanoa heippa yksinäiselle puuhalle. Kaikille löytyy jotain 🙂 Indaba tarjoaa myös asiakkailleen oman sivun jossa voi jakaa omaa musaa (katso mun kehnoa profiilia, http://indaba.me/era)

Kompoz.com on yhtälailla amerikkalainen keksintä, mutta sen painopiste on enemmän musiikin luominen kuin kaupallinen hässäkkä musiikin ympärillä. Kompozissa on kokemukseni mukaan hieman parempi soittajien taso kuin Indabassa. Tosin syynä saattaa olla sekin että Indaba ilmoittaa käyttäjiä olevan maailmanlaajuisesti jo yli 700.000 joten joukkoon mahtuu monenlaista. Useimmat indabaystäväni löytyvät myös Kompozista. Kannattaakin liittyä ainakin näihin kahteen niin löydät helposti biiseillesi ”bändin” ja laulajan, ei muutakuin projektit käyntiin ja keskustelemaan.

Vanhoista pienemmistä foorumeista olen mieltynyt Musicians Collaboration Studioon joka toimii enemmän perinteisellä keskustelufoorumi-formaatilla. Mieltymykseni johtunee enemmänkin foorumilaisisista kun webbiteknologiasta. Täältä löytyy todella hyviä lyyrikoita ja musaentusiasteja jotka ottavat kopin kappaleestasi ja haluavat mielellään antaa osansa keitokseen. Hauskoja tyyppejä, yleensä.

Mene siis verkkoon sinä yksinäisen muusikko. Luo omat profiilisi ja tutustu ihmisiin. Ennenkuin luot suuria teoksia osallistu ensin muusikkona johonkin itseäsi miellyttävään hankkeeseen. Älä huolehdi liikoja esim. tekijänoikeuksista, jokainen foorumi on asiallisesti liikenteessä ja niissä toimitaan Creative Commons:in puitteissa.

[styledbox type=”information” ]Seuraavissa osissa tehdään yksi biisi Indabalaisten kanssa (ja muusikoiden luvalla) joten pysy kanavalla, siihen asti akkari käteen ja biisejä kirjoittamaan 🙂 [/styledbox]

Terveisin, Era