blackmagiccinemacamerafront34

Kevät on vaihtunut kesäksi, ja studiolla on tapahtunut vaikka mitä sitten viime päivityksen. Niin kuin usein käy, työkiireet hidastavat blogipäivityksiä, aika monta juttua on jäänyt odottamaan sopivaa hetkeä. Koska asioita on niin monta, jaan näitä muutamaan eri postaukseen. Kuten otsikosta voi päätellä, ostimme Blackmagic Cinema Cameran. Kyseessä on sama yksilö joka jo aiemmin oli testikäytössä – nyt se on meidän. Kamera on tosiaan oikeinkin mainio peli, käsittämättömän hyvä hintaluokassaan, mutta tietyin varauksin.

BMCC tallentaa vaihtoehtoisesti joko RAW:ta, Proressiä tai DNxHD:ta. RAW -resoluutio on 2,5K, videoresoluutio taas 1080p. Kuvausnopeudet ovat 24, 25 ja 30 ruutua sekunnissa. Kameran nimellisherkkyys on ISO 800. Kroppikerroin on noin 2.2, sensori on suunnilleen micro 4/3 -kokoa.

Videomoodissa voidaan tallentaa joko Rec. 709 -kuvaa eli ”tavallista” HD -videota, tai LOG muotoista, erittäin matalakontrastista ”film” -kuvaa, joka säilyttää koko kennon 13 aukon sävyalan, lähes yhtä hyvin kuin RAW. Kameran näytön sävyala voidaan asettaa erikseen, jolloin voidaan tarkkailla normaalin näköistä videokuvaa, mutta tallentaa LOG:ia. Näyttöön saa zebran valotuksen tarkkailuun ja peakingin tarkennuksen avuksi. Kuvaa voidaan myös katsoa näytöllä 100% kokoon suurennettuna osarajauksena tuplaklikkaamalla kosketusnäyttöä,  jolloin tarkennuksen hienosäätö on helppoa. Kannattaa huomioida se, että vaikka kameran näytössä näkyy osasuurennos, kamera kuitenkin tallentaa täyden kennon kuvaa.

Se tärkein, eli kuvanlaatu, on mielestäni suorastaan erinomainen. Olen omien testailujeni tuloksena päätynyt kuvaamaan lähes poikkeuksetta LOG -muodossa, ISO 800 herkkyydellä, käyttäen valotuksessa ETTR (Expose To The Right) -metodia, valottaen kuvan niin kirkkaaksi kuin mahdollista, ilman että 100% zebraa näkyy oleellisissa osissa kuvaa. Sellaisenaan kuva näyttää sangen hailakalta, mutta se onkin tarkoitettu värikorjattavaksi, ei käytettäväksi sellaisenaan.

Huomionarvoisia vaaran paikkoja ovat ns. jelloefekti ja moiré, eli CMOS -sensoreille tyypilliset oireet: koska kuva luetaan ”pyyhkäistynä”, kuvan ylä- ja alaosa valottuvat hieman eri 20130603_0019_BMCCaikaan. Jos kameraa heilutteelee holtittomasti, kuvassa voi näkyä geometriavirheitä (esim. pystysuorat viivat ”kaatuvat” hieman sivulle). Moiréa, eli värikkäitä häiriökuvioita taas syntyy jos kuvataan suurikontrastisia, erittäin pieninä toistuvia yksityiskohtia sisältäviä kohteita, silloin kuin nämä yksityiskohdat ovat suunnilleen yhden pikselin kokoisia.  Tällöin jotkin kuvion osat voivat osua vain yhdelle ”pikselille”, joka taltioi vain yhtä RGB osaväreistä. Esim. hyttysverkko tai jopa voimakas kankaan kudos voivat joskus saada aikaan tällaisia värihäiriöitä. Häiriö näkyy ainoastaan silloin kun kuva on tarkennettu täsmälleen tällaiseen ongelmakohteeseen – kun tarkennus on hitusenkin ohi, moiré lakkaa näkymästä.

Ylläolevat varaukset kannattaa ottaa huomioon, mutta mikään kovin isoja ongelmia nuo eivät mielestäni ole. Käytännön kuvaustilanteissa kummastakaan ei ole ainakaan vielä tähän mennessä ole ollut merkittävää haittaa.

Muita maininnan arvoisia miinan paikkoja ovat kameran ääniominaisuuksien puutteet tämänhetkisessä firmwaressa (suosittelen ulkoisen tallentimen käyttöä toistaiseksi) ja se, että tiedosto-operaatioita kameralla ei voi tehdä – kuvatun materiaalin voi poistaa vain kytkemällä SSD -levy tietokoneeseen. Kamerassamme on myös tällä hetkellä vain sisäinen akku joka kestää noin 90 min. työskentelyä ilman verkkovirtaa – lisäakkuja on kyllä tarkoitus hommata jossain vaiheessa.

Tämänhetkiseen kamerapakettiin kuuluu:

  1. BMCC runko Canonin mountilla.
  2. Canon-Nikon adapteri, jolla saa kameraan Nikonin lasia kiinni (mukaanlukien uudemmat optiikat joissa ei ole aukkorengasta).
  3. Canon 18-55 mm ”kittilinssi”, lähinnä hätävaraksi. Parempaakin lasia löytyy, mutta sen käytöstä sovitaan erikseen.
  4. 128 GB SSD levy, johon mahtuu noin 80 minuuttia materiaalia Proressinä / DNxHD:na, tai noin vartti RAW:ta.
  5. USB2 kotelo SSD -levylle materiaalien siirtoa varten.
  6. Virtalaite / laturi, LCD:n varjostin, kantohihna, linssitulppa.
  7. Kamerasalkku.

Hinta: 150€ päivä + alv.

PS: Hedcomin Hedline -asiakaslehden numerossa 39/2013  oli myös lyhyehkö haastattelu asian tiimoilta, juttu löytyy aukeamalta 6-7.

 

Muokkaus 11.3.2015

Kameran firmware on päivitetty ja nykyään ääni pelittää jo oikeinkin mukavasti. Äänentason mittaritkin löytyy. Lisävirtaakin on nyt saatavilla, parhaaseen DIY -henkeen: kameraan saa kytkettyä Cotech -merkkisten käsityökalujen akkuja. Näitä löytyy tällä hetkellä kaksi kappaletta joka riittää noin 3 tunnin käyttöön. Myös lisäkovalevyjä on hankittu, nyt käytössä on 2 x 128 GB ja 1 x 256 GB:n SSD -levyt.