Käynnistäminen ja sammuttaminen.

Käynnistä laitteet järjestyksesssä ensin tietokone ja sitten räkkiin virta ja X32 päälle. Sammuta toisinpäin. Ensin mikseri ja sitten PC/mäkki.

Mikserin etäsoftat

X32:n etupaneeli pitää sisällään kaiken tarvittavan, mutta silti elämä on helpompaa jos käytät X-32 Edit ohjelmaa. Siinä on kaikki mikserin säätämiseen tarvittava tietokoneen ruudulla. Myös Android ja iOS laitteille löytyy langattomat vastaavat softat. Räkin IP osoite on 192.168.1.67 ja se toimii ”Verstas” -nimisessä langattomassa verkossa (Huom! katso tämä ensiksi koneelta jos tuntuu ettei X32 ja sen softa juttele keskenään).

2 x 16 = 32

snakeX32 Räkkimallissa on mukana S16 -digitaalinen snake, johon bändikamat ovat valmiiksi kytketty ja periaatteessa myös mikitetty, kannattaa kitaroiden osalta katsoa että kytkennät on OK ennen äänittämisen aloittamista. Näemmä johdoilla on taipumus liikkua itsekseen ihan uusiin odottamattomiin paikkoihin 🙂

Snake joka sijaitsee rumpujen takana hallinnoi kanavia 1-16. Alkaen rummuista. Katso tarkemmin räkin läheisyydessä tulostetta tarkemmasta kanavalistauksesta. Räkin takana 0n kanavat 17-32 kytkettynä niin että ensimmäiset 8 raitaa on lauluille ja muulle akustiselle äänelle- Kanavat 25-32 on valmiiksi kytkettynä räkissä sijaitsevaan 8-kanavaiseen DI-boksiin. Tänne kytketään kaikki linjatasoinen tavara alkaen akustisten kitaroiden kiinteistä mikrofoneista ja rumpukoneista syntesaattoreihin. DI8E-digiboksia myös mahdollista käyttää linjamikserimäisesti niin että boksiin kytketyt laitteet otetaan ulos stereoparina ja systeemit miksataan boksissa kuulokekuuntelun avulla balanssit tasapainoon.

Livenä

x32_takaa

HUOM! X32:ssa on potkua – varo kovia kiertoja jos sinulla on erityisesti konkkamikksejä  auki! Siksi kaikki kanavat ovat aina mutena!  X32 on livemikseri. Meidän soittotilassa harvemmin tarvitsee miksata liveen mitään muuta mukaan kuin kiipparit, akkarit ja laulut. Joku voi haluta vähän kikkiä. Tietokoneelta palaava ääni on routattu AUX 1-2 stereo pariin. Mikäli soittaessa livenä kuulet tietsikalle menevän äänen monitoreista, säädä AUX 1-2 liut nollaan. Näin ne pitää olla kun ei kuunnella. Kun haluat kuunnella tietokoneelta niin AUXit ylös ja räkin etupaneelissa on manuaalinen volyyminappi ”Monitor” oikeassa yläkulmassa. Oikeassa alakulmassa on laulukamojen volyymi. Pidät volat kurissa. Noin puoleen väliin riittää jo pitkälle 🙂

32-raitaa kerralla talteen

X32 on routattu niin että se lähettää automaattisesti DAW-softaan 32 raitaa kerrallaan ennen feideriä eli ihan raakaa etuasteille tulevaa tavaraa. Jos tuntuu että tasot joillain raidoilla ovat liian heikot tai vahvat niin Editti-ohjelman vastaavan raidan ”home” välilehdellä voit säätää etuastetta (trim) aina + 63 dB:een saakka. Vastaavasti sama löytyy räkistä suoraan napin takaa kunhan skrollaat oikean kanavan pyöritysnapista. Kokemuksesta näyttää aika hyvältä kun mikistä ja äänilähteestä riippuen etuasteen gainit ovat siinä +15-40 dB hujakoilla. Sen kuin avaat Reaperin, ProToolsin tai Logicin ja alat äänittämään. Softiin on tuotettu template jonka avaamalla (new) saat valmiiksi routatun 32 raitaisen äänityspohjan muokattavaksesi.

Kuuntelu / P16-mikseri

p16Päällekkäissoittoa varten kuuntelu on tällä hetkellä yhden P16-henkilökohtaisen kuuntelumikserin varassa. toinen kuuntelu voidaan ottaa suoraan X32 räkin monitori ulostulosta. Tätä vielä hieman kehitellään lisäämällä P16 miksereitä tarpeen ja budjetin mukaan. Järjestelmä mahdolllistaa järjettömän 96 samanaikaisen kuulokekuuntelun järjestämisen, heh heh.. ehkei kuitenkaan meillä…

AUX 1-2 on routattu automaattisesti P16-mikserin kanaviin 1 ja 2. X32 Edit ohjelman routing osiossa loppuihin 14 kanavaan voidaan ohjata ihan mitä vain halutaan. Defaulttina sinne tulee nyt kanavat 3-16. Siitä vain klikkailemaan. P16 Out on se oikea välilehti 🙂

Mikserissä voit säätä kanavakohtaisesti kuunteluasi mielin määrin. Sinne voidaan ohjata vaikka räkin efektipaluut niin. että mikäli haluat kuunnella räkkiä mieluummin kuin DAW softaa, sulla on mahdollisuudet kaiuttaa jne. kuunteluasi mielin määrin ilman että latenssia syntyy. Järjestelmä on hyvin pienilatenssinen. Mikäli sulla korvissa kihisee niin silloin on molemmat äänilähteet auki, sekä räkki että DAW. Valitse jompikumpi niin hyvä tulee. Mikäli DAW kuuntelussa latenssi häiritsee niin bufferin koko ratkaisee. PT:ssä ja Logicissa usein voi auttaa latenssinappulan klikkaus, jolloin se itse jo säätää omia palikoitaan aika hyvin. Itse käytän laulaessa mieluummin räkkikuuntelua niin on kirkasta kuin kuutamoyönä..

 

Eipä muuta kuin hyviä äänittelyjä.